ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Εκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων

Σε στήριξη του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών προχωρά η Κομισιόν, μετά το ρωσικό εμπάργκο, η οποία σήμερα, Δευτέρα, ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν στην αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή. Eπίσης, όπως έγινε γνωστό, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.

Κομισιόν: Εκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων
Ειδικότερα, τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών, η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

Επίσης, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών), αφού με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Ακόμη θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Κομισιόν: Εκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων
Ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσόλος, τόνισε πως έπειτα από την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξή της.«Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης» τόνισε.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδακίνων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ: 2,4 έως 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 έως 1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου