ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Φέρτε μας… «αρμόδιο»!


Συνεχίζονται τα κρούσματα «καταστροφής» και «λεηλασίας»  αγροτικών περιουσιών και καλλιεργειών στην περιοχή «Πούντος» της Ναυπάκτου, δυτικά του ποταμού Μόρνου, από τους εκεί κατοικούντες πολυπληθείς ΡΟΜΑ! Παρά τις προφορικές κι έγγραφες καταγγελίες προς τα αρμόδια όργανα, ουδεμία προστασία παρέχεται στους δεινοπαθούντες νομοταγείς κατοίκους και παραγωγούς ή κτηματίες που πλέον βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, με το αίσθημα της ανασφάλειας και του «φόβου» να τους έχει κυριεύσει!
Με το θέμα, βέβαια, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν αλλά επανερχόμαστε επειδή αφενός μεν η κατάσταση συνεχίζεται και αφετέρου επειδή κι εμείς οι ίδιοι στις παρεμβάσεις μας, διαπιστώσαμε κάποια «απάθεια» και «υπεκφυγή» των υπηρεσιών να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα. Ειδικά το A.T. Ναυπάκτου το οποίο, αντί να λαμβάνει μέτρα περιφρούρησης των καταγγελλόντων, περιορίζεται σε απλές γραφειοκρατικές «διεκπεραιώσεις» που και χρονοβόρες είναι και τους δράστες δεν «ενοχλούν» σε σημείο, οι Ρομά του «Πούντου», να έχουν «αποθρασυνθεί» και να εξαπολύουν πλέον και απειλές για την «σωματική ακεραιότητα» των παθόντων αγροτών που είχαν «το θράσος» να προβούν  στις εν λόγω καταγγελίες !..
Στην διαμορφωθείσα κατάσταση, όπως ήδη γνωρίζετε από δημοσίευμά μας, έχει εμπλακεί και ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος ο οποίος με Απόφαση του Δ.Σ. απέστειλε στις 7-2-2019, έγγραφο - καταγγελία προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλέ και τον Διοικητή του Α.Τ. Ναυπάκτου κ. Κώστα Κακούση, με Κοινοποίηση  α) Πρόεδρο δημ. Συμβουλίου κ. Παντελή Πατούχα, β) Επικεφαλείς των Δημ. Παρατάξεων κ.κ. Θανάση Παπαθανάση, Ανδρέα Κοτσανά και Κώστα Καρακώστα και γ) Προιστάμενο Γραφείου Πολεοδομίας , με θέμα «Παρουσία ΡΟΜΑ σε οικισμό στην περιοχή Πούντος Ναυπάκτου» στο οποίο, μεταξύ άλλων στοιχείων, ανέφερε και τα εξής:
«…    γ) Ο πολλαπλασιασμός των κατοίκων Ρομά αλλά και η παρουσία πολλών μικρών παιδιών στην περιοχή, δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες, χάριν παιδιάς ή για αφαίρεση κηπευτικών και φρούτων και στους αποθηκευτικούς χώρους με κλοπές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες παθόντων αγροτών αλλά και από φωτο που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν καταστρέψει, μικροί ή μεγάλοι,  συρματοφράκτες κήπων για να αφαιρέσουν από εκεί φαγώσιμα με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να επωμίζονται μεγάλα ή μικρά έξοδα για την επισκευή των ή να στερούνται σημαντικού μέρους των εσόδων τους….»
Στο έγγραφο αυτό, ΚΑΜΙΑ υπηρεσία δεν «καταδέχτηκε», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν άνθρωποι του Συλλόγου, να απαντήσει! Μόνο όταν ο Πρόεδρός του απευθύνθηκε στον Διοικητή του Α.Τ. πληροφορήθηκε για τις «ενέργειες» της Αστυνομίας που ήταν απλά να «προωθήσει το έγγραφο αρμοδίως», (ΔΕΗ, Πολεοδομία, Δήμο) δηλαδή στις υπηρεσίες που ήδη το είχε κοινοποιήσει  ο Σύλλογος και να «υποβάλει την καταγγελία στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου» στις… 14-5-2012 (Μετά από τρεις μήνες) και χωρίς Αριθμό Πρωτοκόλλου.  Μάλιστα ο Πρόεδρος των Αγροτών, κατόπιν αιτήσεώς του, έλαβε και αντίγραφα του εγγράφου υποβολής της καταγγελίας και απάντηση της… ΔΕΗ!
Το έγγραφο προς τον κ. Εισαγγελέα, έγραφε:
«ΘΕΜΑ: «Υποβολή καταγγελίας». ΣΧΕΤ..  «Υπ’  αριθμ. 78/12 έγγραφη καταγγελία ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν/ΚΤΟΥ» -Σας διαβιβάζουμε τα ανωτέρω σχετικό έγγραφο τα οποίο αφορά παρουσία ΡΟΜΑ σε οικισμό στην περιοχή Πούντος Ναυπάκτου και παρακαλούμε όπως διατάξετε σχετικά…»!….
Τα έγγραφο της ΔΕΗ (υπ’  αριθμ. 333/28.5.12), προς το Α.Τ., έγραφε σχετικά, μεταξύ άλλων:
«… 3.- Από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας μας, δεν διαπιστώθηκε παρέμβαση στα στοιχεία των παροχών μας με Α.Π. 34829822 και 34828909 (μετρική διάταξη, κιβώτιο διακλάδωσης και καλώδιο παροχής…»!
Με άλλα λόγια, οι δύο υπηρεσίες έκαναν το… καθήκον τους! Με το Α.Τ. να αναμένει «διαταγές», λες και οι καταστροφές των ΡΟΜΑ  δεν έχρηζαν «διαπίστωσης» θεωρώντας μάλλον το «έγκλημα … στιγμιαίο» και τη ΔΕΗ εξακριβώνει αυτά που ήθελε χωρίς, όπως δηλώνει, να έχει άλλη αρμοδιότητα!
Δεν γνωρίζουμε αν η αντίληψη για τα καθήκοντα της  Αστυνομίας, που επικρατεί στο Α.Τ. Ναυπάκτου είναι να «διεκπεραιώνει» έγγραφα χωρίς προληπτικές ή άμεσες κατασταλτικές ενέργειες όμως, η στάση της αυτή αυξάνει την ανησυχία των δεινοπαθούντων πολιτών!. Κάτι που ενισχύουν και τα γεγονότα με τους Ρομά, στο Αιτωλικό!
                Ωστόσο και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, ο ίδιος αν και πραγματοποίησε  επανειλημμένες επισκέψεις στο Α.Τ. για συνάντηση, επί του θέματος, με τον Διοικητή κ. Κώστα Κακούση, αυτό στάθηκε αδύνατο καθώς «απουσίαζε του Γραφείου του». Τελικά, όπως μας δήλωσε, « τον συνάντησα στην κεντρική Πλατεία της πόλης και του ζήτησα να με συμβουλεύσει τι να κάνω αφού οι Ρομά, συνεχίζουν το…. έργο τους..  Η απάντησή του ήταν: Τι να σου πω;... Δεν ξέρω!... Πήγαινε στον…. Αγροφύλακα»!..
Αυτό, ήταν!... Ο κ. Κακούσης, επέβαλε την… τάξη!...





Εν τω μεταξύ, μας έρχονται και νέες συγκεκριμένες καταγγελίες από τον ίδιο κτηματία που είχε προκαλέσει τη διαμαρτυρία του Συλλόγου, για «εκ νέου καταστροφή περιουσίας και κλοπή αγροτικών προϊόντων» (φωτό). Αυτή τη φορά «οι γνωστοί – άγνωστοι» αφού κατέστρεψαν την περίφραξη του κτήματός του, έκλεψαν από δέντρα «βρώσιμης ελιάς», τους καρπούς σπάζοντας, ίσως για ευκολία τους,  και τα κλαδιά των!...
Και ανήσυχος ο κτηματίας ρωτάει: «Μήπως έχω μπει στο μάτι των Ρομά επειδή είχα το… θράσος να δημοσιοποιήσω τις πράξεις τους;… Ποιός θα προστατεύσει την περιουσία μου;… Ο κ. Κακούσης ή ο… Αγροφύλακας που δεν υπάρχει;.. Μήπως θα πρέπει να πάρω το νόμο στα χέρια μου για να προστατεύσω τουλάχιστον τον εαυτό μου από τις απειλές που κατ’  ιδίαν και μέσα στο χωράφι μου δέχθηκα….»!..
                Τελικά, το θέμα, δεν είναι η Αστυνομία!.. Εάν έχει εντολές να ενεργεί(;) τοιουτοτρόπως, καλά κάνει!.. Ούτε εμείς είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε για τις μεθόδους που ακολουθεί σ’  αυτές τις περιπτώσεις!.. Πιστεύουμε ότι και ο Διοικητής του Α.Τ., ,  Ναυπάκτιος γαρ, ως Αξιωματικός καριέρας που έχει βλέψεις, εξηγεί  το «γράμμα του νόμου» όπως νομίζει καλύτερα και προσπαθεί να «συμβιβάζει» και να «εξομαλύνει» την κατάσταση, ανεξάρτητα εάν ο τρόπος που ακλουθεί είναι αρεστός ή όχι.  Ίσως να θεωρεί πως εάν, με καθοιονδήποτε τρόπο, εμφανίζεται «ησυχία στην περιοχή δικαιοδοσίας του», είναι στα «υπέρ» για την σταδιοδρομία του,  κάτι βέβαια που, πρακτικά τουλάχιστον, είναι «δίκοπο μαχαίρι» !...
                Για τον Δήμο;.. Τι να πούμε;… Μάλλον εκεί θέλουν «να κρατούν δύο καρπούζια σε μία μασχάλη»! Να σιωπούν, δηλαδή, ή να απαξιώνουν να λάβουν θέση, ελπίζοντας να εξομαλυνθούν μόνες τους οι σχέσεις μεταξύ των… «υπηκόων» τους!.. Βλέπετε η ψήφος του «λαού» έχει μεγαλύτερη αξία» από την περιουσία και τα αγροτικά προϊόντα «μερικών» δημοτών…  Εάν, βέβαια, έχουν γίνει και παρόμοιες «αξιόποινες πράξεις» σε βάρος κάποιου Αντι…;..  Αυτές είναι μηδαμινές μπροστά σε μια ολόκληρη νέα… πενταετία!
                Ακόμα και οι Παρατάξεις της Δημοτικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να «σκέπτονται»  το ίδιο, αφού ΚΑΜΙΑ δεν «ενδιαφέρθηκε» να εξετάσει, έστω εάν είναι αληθή τα καταγγελθέντα του Αγροτικού Συλλόγου. Και αναρωτιόμαστε: «Έτσι σκοπεύουν να διοικήσουν και αυτοί τον Δήμο, εάν αύριο πάρουν την ψήφο μας και εκλεγούν;»
                Για την ΔΕΗ, την    ΔΕΥΑΝ και την Πολεοδομία;.. Δεν θα μιλήσουμε, τώρα… Ούτε φυσικά και για την κεντρική ή Περιφερειακή «εξουσία», που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν επιδιώκει να εισπράξει από τους Ρομά ούτε τα «χαράτσια» μέσω της ΔΕΗ που τους αναλογούν για τα κτίσματά τους, ούτε τους δημοτικούς και λοιπούς φόρους!.. Αυτά τα απαιτούν από  τους υπόλοιπους, και χωρίς να τους αφαιρούνται «οι οικονομικές ζημιές» που υπόκεινται, όπως παραπάνω τουλάχιστον περιγράφονται!..
                Τελειώνοντας, θα θέλαμε να μάθουμε από κάποιον «αρμόδιο» α) εάν υπάρχει πράγματι ισονομία μεταξύ των πολιτών, β) εάν υπάρχει Αστυνόμευση και ασφάλεια, γ) εάν προστατεύονται οι ιδιωτικές περιουσίες, δ) εάν η «εντοπιότητα» εμποδίζει τους υπαλλήλους στο έργο που επιτελούν, ε) εάν υπάρχει έλεγχος των ενεργειών κρατικών και αιρετών λειτουργών και στ) ποιές είναι πραγματικά οι «ευπαθείς ομάδες» σ’  αυτό τον τόπο, γιατί θεωρητικά μας το έχουν εμπεδώσει…

Πηγή: "νέο Άστρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου