ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΑΥΡΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ... ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ‏


Εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, που έχει έδρα στα Χανιά, για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε καλλιεργητές ελιάς και παραγωγούς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

Η πρόταση, η οποία φέρει τον τίτλο “Training olive sector’s stakeholders in diverse areas in Greece on innovative practices to mitigate climate change and meet market’s requirements”, αφορά σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί.

Το αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υποστήριξης και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών και επιστημονικών μεθόδων σε θέματα καλλιέργειας της ελιάς, ποιότητας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, διαχείρισης υγρών αποβλήτων της βιομηχανίας της ελιάς, προώθησης ελαιοκομικών προϊόντων και συνολικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του κλάδου.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα διοργανωθεί τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Αγρίνιο που περιλαμβάνει εκτός από το θεωρητικό μέρος πρακτικές επιδείξεις σε ελαιώνες και τεχνική συνάντηση φορέων για τη σύνταξη τοπικού στρατηγικού σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης της ελαιοκομίας.

Επίσης, συγκεκριμένος αριθμός παραγωγών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά, προκειμένου να εκπαιδευθούν από τους εξειδικευμένους ερευνητές του Ινστιτούτου.

«Η ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας και η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, αποτελεί βασική παράμετρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου μας. Με μέθοδο και αποφασιστικότητα, συντονισμένα και στοχευμένα, διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να ενισχύσουμε τη τεχνογνωσία των παραγωγών, την αναβάθμιση των υποδομών της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών προϊόντων της περιοχής μας» δήλωσε  ο  Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Π. Μοσχολιός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου